Talisa Design logo border

Tarina

Talisa Design sai alkunsa, kun olin tehnyt aikani korjausompelua sekä ommellut tuotteita toisille myyntiin. Valmistuin pukuompelijaksi vuonna 2008. Sen jälkeen olen ollut töissä tai työharjoittelussa rock-vaateliikkeessä, ompelimossa, lahjatavaraliikkeessä ja kierrätyskeskuksessa. Minulle syttyi halu tehdä omannäköisiäni tuotteita, joiden kirkkaiden värien ja söpöjen kuosien yhdistelmää voisi kuvata tyyliltään naivistiseksi. Inspiraatiota saan kissojeni lisäksi muun muassa Studio Chiblin elokuvista, joissa seikkailee suloisia ja persoonallisia hahmoja ja joissa upea luonto on esillä värikkäästi. Nautin siitä, että saan tehdä tuotteita, jotka tuntuvat omilta. Alkuun tein tuotteita valmiskankaista, jolloin tuoteskaala oli melko laaja. Ajan kanssa olen oppinut karsimaan tuotteista ja keskittymään olennaiseen, eli pääasiassa valikoituihin sisustus- ja käyttötekstiileihin.

Talisa Design -nimi tulee fantasia-aiheisesta keiju/peikko-nimigeneraattorista, johon syötin koko oman nimeni. ”Talisa” sattuu myös olemaan yhden suosikkihahmoni nimi tv-sarjassa Game of Thrones.

Opiskellessani tekstiiliartesaaniksi vuonna 2016 sain suunnitella omia kuoseja ja painaa niitä kankaalle. Tein ensimmäiset kuosisuunnittelut koulussa ja innostuin piirtämään kuoseihin marsuja ja kissoja. Silloin meillä oli vielä marsujakin kotona. Tuotteiden kuosit ovat nykyään enimmäkseen kissa-aiheisia, mutta mukaan mahtuu edelleen marsujakin. Lisäksi tuotteistani löytyy muun muassa kukkis-kuosia sekä muutamia vierailevia tähtiä, kuten pupuja ja siilejä. Teen kuoseja aiheista, jotka ovat lähellä sydäntäni ja inspiroivat minua. Eläin- ja luontoaiheet ovat minulle tärkeitä, koska olen asunut lapsuuteni melko lailla maalla, poissa kaupungin vilskeestä. Lapsuusmuistoni heräävät henkiin suunnitellessani värimaailmoja ja kuoseja. Leikit metsässä, pihamaalla, puiden oksilla… Lanka-aiheisiin tuotteisiin inspiraatio löytyi puolestaan omasta tarpeesta, sillä harrastan virkkaamista ja neulomista ja kaipasin itselleni projektipusseja.

Kierrätys on vahvasti mukana tuotteiden teossa, koska opiskeluvuosinani jouduin olosuhteiden pakosta suosimaan materiaalihankinnoissani kierrätyskeskuksia ja päätin jatkaa samaa linjaa myöhemminkin ekologisuuden noustua tärkeäksi arvoksi työssäni. On hienoa, että hylätty vaate tai vaikkapa verho pääsee tuotteissani uudelleen käyttöön. Käytän kierrätyskankaita tuotteissa sen mukaan, mitä materiaaleja löytyy kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta. Kierrätyskankaista ei yleensä saa kovin suuria määriä tiettyä tuotetta, joten enimmäkseen tuotteeni ovatkin piensarjoja tai uniikkeja kappaleita.

Eniten pidän valmistusvaiheessa kuosien suunnittelusta sekä onnistuneiden tuoteprototyyppien luomisesta. Samalla jokainen työvaihe suunnittelusta kankaanpainoon ja painosta ompeluun on minulle tärkeä ja tykkään tehdä tuotteet yhtä suurella intohimolla alusta loppuun. Tuotteet valmistuvat kotini yhteydessä olevalla työhuoneellani.

Rocky ja Lilo avustajat/työnjohtajat.

Laukkujen, pussukoiden, sisustustuotteiden ja muiden ommeltavien tuotteiden ohella teen myös koruja. Niitä tein alkuun kokeilumielessä erilaisia riipuksia ja helmiä yhdistellen. Koruja on mukava tehdä vaihteluna ompeluhommaan ja tekstiilituotteiden ohella. Myöhemmin olen siirtynyt hyödyntämään omia kuosejani myös koruissani, joiden nykyvalikoima kattaa lasikapussi- sekä vanerikoruja. Aiempaa helmiä hyödyntävää korumallistoa en enää valmista, vaan korutyylini on vakiintunut nykyiseensä.

Kuppipupu-tuotesetti

Yrittäjyys merkitsee minulle itsenäistä ja vapaata työskentelyä omin ehdoin. Toimin kouluaikoina, yrittäjyystaipaleeni alussa, Osuuskunta Verson kautta. Sitä kautta sain kokeilla yrittäjämäistä myyntiä ja toimintatapoja. Heinä-elokuussa 2021 minulle tulee täyteen kaksi vuotta kevytyrittäjyyttä.

Viihdyn itseni pomona. Haluan kuitenkin olla tekemisissä myös muiden kaltaisteni yrittäjien kanssa, minkä takia olen alun perin liittynytkin Suomen käsityöyrittäjiin (SKYT ry). Yhdistyksen kautta saan vertaistukea, pääsen osallistumaan Käsityökortteli-tapahtumiin ja olen löytänyt myös sekä ystäviä että yhteistyökuvioita. Seuraamalla Talisa Design -sivuja Facebookissa ja Instagram-tiliäni @talisa_design_ näet, missä ja milloin olen menossa tapahtumiin myymään tuotteitani sekä löydät itseäsi lähinnä olevat jälleenmyyjät.

Tanja Lusua/Talisa Design

suomalaista käsityötä

Kirjaudu sähköpostilistalle

Liittymällä sähköpostilistalle saat etuja sekä tietoa uutuuksista ja tapahtumista

Please wait...

Kiitos, kun kirjauduit!

Talisa Design maksutavat
Talisa Design • Suomalaista Käsityötä