Talisa Design logo border

Onko isäni taikuri?

31/08/2022

Vallu ja Pallero

Miettiessäni sitä päivää, kun meille muutti kokonaan valkea kissanpentu, en voi olla pohtimatta sitä, että onko isäni oikeasti taikuri?

Olin kuudennella luokalla, seinät huoneessani, jonka jaoin pikkusiskon kanssa, olivat vuorattu eläinten kuvilla. Lähinnä kissojen ja hevosten. Postikortteja oli laitettu sinitarralla julisteiden sekaan, niin ettei tapettia melkein näkynyt niiden alta. Isä oli pitkiä päiviä myyntitöissä (kiersi ovelta ovelle myymässä kirjoja). Erään kerran, kun isä tuli töistä, olin istumassa huoneessani. Keskustelu meni jotenkin näin:

Isä: ”Jos haluaisit jonkun eläimen, niin mikä se olisi?”

Minä: ”Hevonen.”

Isä: ”Jos se olisi joku pienempi…”

Minä: ”Kissa.”

Isä: ”Minkälainen kissa?”

Minä osoitin postikorttien seasta korttia, jossa istui valkea kissanpentu nuuhkimassa kukkaa.

Isä: ”Odotas hetki…”

Lähti käymän autolla ja palasi mytyssä olevan peiton kanssa. Olin aika hämmentynyt. Avasin mytyn enkä ollut uskoa silmiäni! Valkea pieni kissanpoika tupsahti mytystä syliini! Isä oli käynyt erään talon emännälle esittelemässä kirjasarjoja ja emäntä oli kertonut, kuinka marjastamassa ollessaan, oli löytänyt tuon valkean pennun yksin metsästä! En muista miten ja miksi ei emäntä halunnut kissaa itsellään pitää. Isä oli silloin päättänyt tuoda pennun minulle. Pentu sai nimekseen Vallu. Samoihin aikoihin minulla oli myös marsu, Pallero. Nuo kaksi olivat kaverit keskenään, muttei niitä tietenkään yksin uskaltanut keskenään jättää.

Siihen aikaan asiat olivat erilailla. Vanhemmat antoivat kissojen ulkoilla vapaasti, enkä itse ymmärtänyt sen enempää. Paljon on ajatusmaailmani muuttunut vuosien varrella. En missään nimessä enää antaisi kissan ulkoilla vapaasti. Vallu katosi hieman ennen kuin muutettiin toiselle paikkakunnalle. Muutettiin hieman sen jälkeen kun olin aloittanut kahdeksannen luokan. Entiseen kotiimme muuttavat tiesivät sen ja lupasivat ilmoittaa jos Vallua näkyy. Vallua en koskaan enää nähnyt.

Lista syistä miksi lemmikkikissaa ei tulisi pitää vapaana:

-kissa ei häviä

-kissa ei palele talvella

-kissan tautiriski on pieni

-kissa ei voi jäädä auton alle

-kissa ei päädy kissatappeluihin

-kissa ei heikennä naapurisopua

-kissa ei voi jäädä pedon saaliiksi

-kissa ei aiheuta haittaa luonnossa

-kissa ei voi päätyä ihmisen väkivallan kohteeksi

Täältä voi lukea lisää aiheesta:

http://kissakotikattila.fi/sisakissa

Kissan ulkoileminen

Suosituimmat verkkokaupassa

Talisa Design maksutavat
Talisa Design • Suomalaista Käsityötä